Opleiding

Opleiding

Manege de Paardenhof werkt met een opleidingssysteem omdat goed opleiden erg belangrijk is. Alleen als je goed opgeleid bent kun je veel plezier hebben met je paard, je paard met jou en kunnen jullie samen veilig sport beoefenen.

Door middel van een opleidingstraject groei je zodat alle vaardigheden steeds gemakkelijker en automatischer worden. De ouders van de ponyruiters kunnen elk kwartaal een les bijwonen in de rijbaan zodat de vorderingen zichtbaar worden. Onderstaand is een leidraad. De instructeur beoordeelt en nodigt uit om de ruiter te promoveren. Het gaat er niet om dat iets getoond kan worden, maar dat het soepel en ontspannen, zonder het paard te hinderen, uitgevoerd kan worden.

Lesniveaukaarten

Met behulp van de onderstaande leskaarten wordt voor iedere ruiter, individueel, bijgehouden wat de vorderingen zijn. Op basis hiervan kan de ruiter in een hogere groep worden geplaatst en wordt bepaald of de ruiter klaar is om een D-proef van een bepaald niveau te kunnen gaan rijden.

Deze instructiekaarten zijn bedacht en ontwikkeld door Yvonne Buijs tbv Manege de Paardenhof. Ze zijn voor een ieder op te vragen om te gebruiken. Delen is het nieuwe hebben...

Lesniveaukaart

Lesniveau B

poetsdiploma
lichtrijden
halthouden
van hand veranderen
grote volte
afwenden bij A en B
gebroken lijn
galop (met naastloper)
kan voorop rijden
bit schoonmaken na de les

Manege de Paardenhof
Kwadijk 126
1471 CH Kwadijk

Lesniveaukaart

Lesniveau HG

D1 met 2 P
lichtrijden goede been
been wisselen
zelfstandig galopperen
deel van de les rijbaan verdeeld houden
verschillende pony's (10) kunnen rijden
pionnen sturen
handen naast elkaar op / boven de schoft
benen zo goed mogelijk laten hangen
zadel en hoofdstel correct weghangen

Manege de Paardenhof
Kwadijk 126
1471 CH Kwadijk

Lesniveaukaart

Lesniveau HG+

D2 diploma met D2 theorie is behaald
poetsen wordt herhaald
opzadeldiploma
gebroken lijn 5 meter
volte halve baan, slangenvolte
linksomkeert en rechtsomkeert
met meer ruiters tegelijk in galop
hele les de rijbaan verdeeld houden
armen ontspannen
benen ontspannen
verlichte zit beheersen

Manege de Paardenhof
Kwadijk 126
1471 CH Kwadijk

Lesniveaukaart

Lesniveau G

D3 + 2 PP, theorie D4
vrijwel alle pony’s zelfstandig poetsen
alle ruiters samen in galop
vrije stap + hals strekken + stap verruimen
op alle pony's kunnen rijden
door S van hand veranderen
balkjes in draf en kruisje springen
armen ontspannen, handen naast elkaar
benen ontspannen, beugel bal v/d voet
oefenen Manege Ruiterbewijs deel 1

Manege de Paardenhof
Kwadijk 126
1471 CH Kwadijk

Lesniveaukaart

Lesniveau G+

theorie D6
poetsen en opzadelen gaat geheel zelfstandig
“goede” galop herkennen en evt herstellen
wijken voor het been
hals strekken in draf
draf verruimen
achterwaarts
ontspannen mee zitten met de beweging
twee teugels in constante verbinding
oefenen Manege Ruiterbewijs Deel 2

Manege de Paardenhof
Kwadijk 126
1471 CH Kwadijk

Lesniveaukaart

Lesniveau ZG

theorie D8 + D10
volte in galop
galop verruimen
van galop wisselen via draf
schoudervoor/schouderbinnenwaarts
recht richten
twee teugels in aanleuning
nageeflijkheid
obstakeloefening
oefenen Manege Ruiterbewijs deel 3

Manege de Paardenhof
Kwadijk 126
1471 CH Kwadijk


Diplomarijden

Al geruime tijd rijden een heleboel leerlingen van de manege diplomawedstrijden. Erg leuk en leerzaam. Hieronder volgt een uitleg wat dit inhoudt.

Elke leerling van Manege de Paardenhof is in het bezit van een Manege ruiterpaspoort. Hierin zijn allerlei vakjes opgenomen. In elk vakje past een stempel. Wanneer je diplomawedstrijden gaat rijden komen in de vakjes van de dressuur-, vaardigheid- of springproeven stempels te staan. Hieraan zie je de vorderingen die je maakt. Bij elke wedstrijd lever je je paspoort in voor je gaat rijden. Je krijgt je paspoort weer terug bij de prijsuitreiking, aangevuld met een eventueel verdiende stempel.

Aan de bar bij de manege, of na je wedstrijd aan de tafel, schrijf je in voor een proef. Je kiest een pony waar je op gaat rijden. (elk paard/pony mag maar 3 proeven per dag lopen, bedenk een tweede pony voor je inschrijft)

Om te zorgen dat je echt leert paardrijden is het belangrijk dat je niet steeds op hetzelfde paard/pony rijdt. In vier wedstrijden moet je drie keer een andere pony of paard kiezen.

Wat mag niet: als je nu op Snoopy hebt gereden, de vorige wedstrijd op Milly en die wedstrijd dáárvoor ook op Snoopy, mag je de volgende wedstrijd niet nog een keer op Snoopy maar ook niet meer op Milly. Je moet dan een pony of paard kiezen waar je nog niet op hebt gereden.

Wat mag wel: als je nu op Snoopy hebt gereden, de vorige wedstrijd op Milly en de wedstrijd dáárvoor op Budgy, mag je nog een keer op één van die pony’s maar je mag ook gewoon weer een andere pony kiezen. Als je je toch inschrijft op dezelfde pony en het blijkt niet te kloppen word je op een andere willekeurige pony of willekeurig paard gezet.

Op de dag van de wedstrijd ben je ruim op tijd aanwezig. Je pony of paard moet er tiptop uitzien, net als jij. In de theorie staat meer over wedstrijdrijden en je paard daarvoor optutten.

Op de wedstrijddag zelf let je goed op je starttijd (deze staat ongeveer een week voor de wedstrijddag op de site gepubliceerd onder “startlijsten”). Vervolgens word je opgehaald door de ringmeester als je proef bijna begint zodat je op tijd klaar staat bij de rijbaandeur.

Na je wedstrijd ruim je al je spullen netjes op en als je de laatste op jouw paard of pony hebt gereden die dag, zorg je, dat al de versierselen weer van je paard of pony afgehaald worden.

Aan het eind van de wedstrijd is de prijsuitreiking. Als je het heel erg goed hebt gedaan verdien je een punt en krijg je een stempel in je paspoort.

De even proeven (2, 4, 6, enz) zijn diploma proeven. Hieraan gekoppeld is theorie. Bij proef 2, 6 en 10 moet je na 1 punt theorie doen. Je theorie samen met 2 punten zorgt voor een diploma.

Bij proef 4 en 8 moet je na 2 punten theorie doen. Je theorie samen met 3 punten zorgt voor een diploma. Na proef 10 hoef je geen theorie meer te doen. Als je alles geleerd hebt kun je op je lesdag of op een afgesproken tijdstip je theorievragen komen maken.

Kijk bij de startlijst en klik op het blauwe icoon of ga naar www.proefrijdendresuur.nl om je proef te bestuderen. (ook handig voor ouders, familie en vrienden)Ringmeester

Het is de bedoeling dat iedereen die wedstrijden rijdt af en toe de ringmeester helpt. Nu is de vraag wat moet je doen als je (hulp)ringmeester bent?

Ringmeester zijn is een belangrijke taak. De ringmeester zorgt ervoor dat elke ruiter op tijd klaar staat om deel te nemen aan de wedstrijd.

Als een ruiter de wedstrijd aan het rijden is, zorgt de ringmeester dat de volgende ruiter klaar gaat staan bij de rijbaandeur van de voorste rijbaan. Zo hoeft niemand onnodig te wachten of zenuwachtig te zijn dat het allemaal niet lukt. Let op bij de startlijst of je bent ingedeeld als ringmeester. Het is niet vrijblijvend zodat je niet hoeft als je geen zin hebt!

Help degene die de wedstrijd gaat rijden zo goed mogelijk. Is er aangesingeld? Zitten de beugels goed? Zijn alle riempjes correct weggestoken? Bedenk dat jij het ook fijn vindt als iemand je helpt!

Ringmeester

Voorlezer

Iemand die een wedstrijd rijdt hoort de proef te kennen maar gelukkig hoef je het niet uit je hoofd te doen.

Op de wedstrijddag heb je een voorlezer bij je. Die leest op wat de ruiter moet uitvoeren. Hardop zodat de ruiter het goed kan verstaan. De lezer moet wel op tijd lezen, dus voordat de ruiter bij de betreffende letter is! Kom rustig een keer oefenen, vraag ernaar bij de instructie.

Ook je voorlezer kan even op www.proefrijdendresuur.nl kijken om het goed voor te bereiden.


Veel plezier met de wedstrijden!

D-Proeven

Manege de Paardenhof is aangesloten bij de Manege & Ruiter Bond, je kunt op de website kijken www.manegeruiterbond.nl. De M&RB heeft een zeer compleet programma opgesteld op basis waarvan de lessen in aangesloten maneges plaatsvinden. Dit programma bestaat uit een theorie gedeelte en een verzameling af te leggen dressuurproeven om de bekwaamheid van de ruiter te toetsen. Hieronder vind je voor deze beide onderdelen een collectie van pdf bestanden waarin je deze informatie terug kunt vinden.

De proeven kunnen gedownload worden door op het pdf icoon te klikken. Wanneer je op het blauwe paarden-icoontje klikt wordt je proef geopend op de website van www.testdrivedressage.com waar je de proef interactief kunt leren.

Deze proeven zijn nieuw. Als bij een onderdeel “daarbij” wordt gebruikt betekent dit dat aan het eind van die oefening ook het “daarbij” is afgelopen. Bijvoorbeeld M-X-K van hand veranderen daarbij hals laten strekken. Dit betekent bij K teugels weer op maat.

Download hier het reglement voor de Manege & Ruiter Bond proeven.

D-proeven

Vaardigheid

Theorie van A t/m Z

Dit zijn de theoriebladen van de Manege & Ruiter Bond. Deze bladen zijn voor iedereen gratis te downloaden. Heel graag willen we deze bladen uitbreiden. Heb je een onderwerp dat je graag tussen deze bladen zou zien en dat voor iedereen interessant is? Stuur je tekst naar info@manegeruiterbond.nl. De tekst wordt dan in het goede formaat gezet en met vermelding van je naam (als je dat wil, wel even vermelden dus) toegevoegd aan deze bladen. Laten we met z’n allen een paardenpedia met vrije kennis voor de manegeruiter maken!

Eerste editie juli 2015
Tekst:
Yvonne Buijs
In samenwerking met: Manege de Paardenhof, Kwadijk
Door allen, voor allen, de Manege & Ruiter Bond.
Met dank aan Testdrive Software voor de afbeeldingen van de rijbaanfiguren, www.testdrivedressage.com.

Theorie zoals hier aangeboden hoef je niet uit je hoofd te leren. Het is wel belangrijk om de aangegeven hoofdstukken te bestuderen zodat een basale kennis ontstaat. Alle rijbaanfiguren worden uitgelegd. Lees deze bladen goed door zodat je weet hoe de figuren eruit horen te zien. Aan D2, D4, D6, D8 en D10 zijn theorie examens verbonden. Hieronder de bladen die je moet kennen voor deze examens. Er wordt verwacht dat je de rijbaanfiguren kent die in bijbehorende proeven voorkomen.

Leren voor theorie D2

Beweging van het paard
Groeten
Houding van de ruiter
Omgaan met een paard
Opstappen
Rijbaan met hoefslag

Leren voor theorie D4

Borstelen van een paard
Galop rechtsom en linksom
Hoofdstel en hoofdstel omdoen
Omgaan met een paard
Zadel en opzadelen

Leren voor theorie D6

Buitenrijden
Exterieur

Leren voor theorie D8

Doorzitten
Hals strekken en teugels weer op maat nemen
Overgangen en tempowisselingen
Tussen en op de letter rijden

Leren voor theorie D10

Beweging van het paard
Constante verbinding en aanleuning
Galop rechtsom en linksom
Houding van de ruiter
Hulpen
Ophoudingen